MENY
×

10 viktige ting når du skal velge ytterdør!

Farger, tykkelse, glass eller ikke glass, type lås, isolasjonsverdi, tetthet og mye, mye mer. Her er 10 viktige ting å tenke på når du skal velge ytterdør.

1: Tykk dør= stabil dør og god isolasjonsevne

Tenk tykkelse når du velger dør. En tykkere dør er mer solid, isolerer bedre og tåler harde værforhold. Dette gir tykkere isolasjon, bedre stabilitet og lavere/ bedre U-Verdi. Du får også bedre lydreduserende evne. Dørene våre er bygget for å være godkjente på passive hus.

2: Tenk på U-verdien

U-verdien angir dørens varmeisolerende evne. Desto lavere verdi, jo bedre isolerer døren. Harmonie sine ytterdører har U-verdier fra 0,6 til 1,0. Noe som gir oss markedets laveste U-verdier som standard. Les mer om betydningen av U-verdi her.

3: Sjekk låsen og låssystemet grundig

Sikkerhet er viktig når man velger dør. Spesielt viktig er det at hele låseenheten er forsikringsgodkjent. Hos oss er det en standard på alle våre standard dører. Alt fra sylinder til låskasse og sluttstykke bør være FG-godkjent.

4: Levetid og garanti

Døren er noe vi bruker hele dagen. Den skal åpnes, lukkes, slamres, bankes på. Den skal brukes. Døren skal vare i mange år. Derfor er god garanti viktig. Alle våre dører har 10 års formgaranti og 5 års reklamasjonsrett.

5: Hvilket vær kommer døren til å utsettes for?

Vi bor i et langstrakt land med mange typer vær. Til tider er det ekstremt, ofte er det skiftende. Dører fra Harmonie har markedets tykkeste dørblad, bygd opp med vannavvisende HDF, tilpasset nordisk klima. Noen av dørene våre har ekstremplate, noe vi anbefaler på dører som skal stå svært værutsatt til. Dette kaller vi Polar ekstrem. En annen ting å tenke på er plasseringen på huset. Vil døren stå i direkte sollys, eller er det et overbygg. Dette er spesielt viktig å tenke på når det kommer til å velge mørk farge på døren. Mørke dører som blir stående i direkte sollys er mer utsatt for falming.

6: Tenk på husets helhet

En dør er ikke bare en dør. Det er en del av husets helhet. Vi har dører til både moderne og klassiske hus. Noen av dørene våre passer perfekt til hytta og noen til boden og garasjen. Døren er hjemmets velkomst, brukt tid på riktig valg. Om du velger en tett dør anbefaler vi å tenke sidefelt for å slippe lys inn gangen. Her har vi sidefelt tilpasset i samme design som de fleste dørene våre, eller du kan velge mellom helt glass eller todelt glass. Har du plass til tofløyet ytterdør gir det en eksklusiv opplevelse av inngangspartiet. Velg en dør som passer til ditt hus – din stil og dine behov.

Flere og flere velger farge på sin ytterdør. Vi har 5 standardfarger uten tillegg i pris, men visste du at du kan få døren i akkurat den NCS fargen du ønsker? Test gjerne ut valgfri NCS farge med vår fargevelger og finn din favoritt. Her ser du en film om hvordan du bruker fargevelgeren. Ha gjerne fargekodene fra Jotun som et hjelpeverktøy for å finne NCS koden du er ute etter.

7: Hva er bak døren?

Tenk bruksområde. Har du en mørk gang du skulle hatt mer lys i? Kanskje en dør med vindu kan være løsningen. Vil du unngå innsyn? Hos oss kan du velge mellom 5 forskjellige glasstyper; klart glass, sotet glass, listral glass, frostet glass og cotswold glass.

8: Glass påvirker lyd og varme

Skal du ha glass i døren, da er mulighetene mange. En glassåpning gir noe varmetap og påvirker dørens U-verdi. Derfor leveres alle våre dører med 3-eller 4-lags glass.

9: Døren skal se pen ut fra både inn- og utsiden!

Det er lett å tenke fasade, men husk at du enda oftere ser dørens bakside! Da er det viktig at den ser bra ut på begge sider. Harmonie sine dører er designet slik at de ser like ut både på utside og innsiden på de fleste modeller.

10: Karm og hengsler – betyr det noe?

Det høres kanskje kjedelig ut, men karm, hengsler og antall skruehull har stor betydning.
Dørene våre har 3 høyde- og sidejusterbare hengsler. Skjulte hengsler kan bestilles. Bestiller man skjulte hengsler må man ta forbehold om at disse bygger 10–15 mm på utsiden av karm. Dørene leveres da også med adjufix karmhylser.
Karmen til våre standarddører er på 115 mm og har 12 forborrede hull. Ved utvendig belistning kan karmen bli dratt fra hverandre, men med 4 forborede hull ytterst, sikres en stabil karm.

For mer inspirasjon og full oversikt over vårt utvalg av dører, se her.

*De enkle modellene Siv, Silje, Ina og Nora har ikke FG-godkjente enheter.

Her ser du Ula med skjulte hengsler i fargen «Brun jord» fra Jotun. Foto: @linehamre