MENY
×

Skal du velge ny ytterdør? Her er 10 viktige tips

Farger, tykkelse, glass eller ikke glass, type lås, isolasjonsverdi, tetthet og mye, mye mer. Her er 10 viktige ting å tenke på når du skal velge ytterdør.

Ytterdøren har mye å si for et hjem. Både for husets fasade, men også på bakgrunn av alle valgene som skal tas. Hvilken farge skal den ha, hvilken tykkelse bør døren ha? Skal du velge ytterdør med glass eller ikke? Skal den være innbruddsforsterkende eller ekstra isolert? Harmonie gir deg 10 tips som kan hjelpe deg og gi inspirasjon på veien mot å velge ny ytterdør.

1. Hvor tykk bør en dør være?

Tykk dør = en stabil dør som gjerne isolerer godt. Det er en fordel å tenke på dørens tykkelse når du skal velge ytterdør. En tykkere dør er gjerne mer solid, isolerer bedre, og tåler ofte hardere værforhold. Dette er særlig viktig for å ta vare på varmen inne i boligen på vinteren, eller kulden på sommeren.

Dette gir tykkere isolasjon, bedre stabilitet og lavere/bedre U-verdi. Ved å velge ytterdør som har litt tykkelse, vil du også få bedre lydisolasjon.

Dørene våre er bygget for å være godkjente på passive hus.

2: Hva er U-verdi på ytterdør?

Vårt andre gode tips på leting etter ny ytterdør er å sjekke dørens U-verdi. U-verdien sier altså noe om hvor varmeisolerende døren er – desto lavere verdi, jo bedre isolerer døren. Noen velger også å etterisolere, men ved å velge en dør med god U-verdi slår du to fluer i én smekk.

Våre ytterdører har U-verdier fra 0,6 til 1,0. Dette gir oss markedets laveste U-verdier som standard.

3: Sjekk dørens lås og låssystem grundig

Noe av det viktigste å sjekke når man skal velge ytterdør, er selvsagt dørens lås og låssystemet for å redusere sjansen for innbrudd. Her er det viktig at hele låseenheten – fra sylinder til låskasse – er forsikringsgodkjent.

Alle dører fra Harmonie leveres med komplett forsikringsgodkjent låseenhet som standard.

4: Hvor lenge varer en ytterdør? Levetid og garanti

Ytterdøren til hjemmet vårt er noe vi bruker flere ganger om dagen, hele dagen. Døren skal åpnes, lukkes, slamres og bankes på. Den skal brukes, men så ønsker vi jo selvsagt at den skal vare i så mange år som mulig.

Som regel har en vanlig ytterdør levetid på alt fra 20 til 40 år. Som utgangspunkt er det viktig at man velger en dør av god kvalitet, men for at den skal vare så lenge som 40 år, kan det kreves at vi jevnlig vedlikeholder døren.

Harmonie tilbyr også 10 års formgaranti på alle våre dører samt 5 års reklamasjonsrett.

5: Hvilket vær kommer døren til å utsettes for?

Vi bor i et langstrakt land med mange værtyper. Til tider er det ekstremt, ofte er det skiftende. Ytterdører fra Harmonie har markedets tykkeste dørblad, og er rett og slett dører som tåler vær og vind. Dørbladet er bygget opp med vannavvisende HDF, og er tilpasset nordisk klima.

Enkelte av dørene våre har ekstremplate. Dette anbefaler vi særlig på dører som skal stå svært værutsatt til, og kaller det Polar ekstrem.

Dørens plassering er også viktig å tenke på når man skal velge ytterdør – står døren i direkte sollys, eller er det overbygg? Om du vurderer mørk dør er det viktig å huske på at disse fort kan falme dersom de blir stående i direkte sollys.

6: Tenk på husets helhet når du skal velge ytterdør

En dør er ikke bare en dør – det er en del av husets helhet. Det er boligens førsteinntrykk, og bør være innbydende da det er en viktig del av hjemmets og husets helhet.

Hos Harmonie kan du finne ytterdører til både moderne og klassiske hus, til hytta, til boden eller garasjen. Uansett hva du går for, bør du bruke tid på å velge en dør som passer huset ditt, og som også gjerne viser litt av personlighetene som bor bak døren.

Stadig flere velger for eksempel farger på sin ytterdør. Vi har 5 standardfarger uten tillegg i pris, men du kan også få ytterdøren din i den NCS-fargen du ønsker. Du kan teste ut hvilken farge du ønsker med vår fargevelger for å finne din favoritt. Se enkelt hvordan du bruker fargeleggeren. Bruk fargekodene fra Jotun som et hjelpeverktøy for å finne NCS koden du er ute etter.

Ytterdør med sidefelt

Om du velger en lukket dør, anbefaler vi for eksempel en ytterdør med sidefelt. På denne måten slipper man litt lys inn i gangen. Vi har sidefelt som er i samme design som de fleste av dørene våre. Du kan også velge mellom helt glass eller todelt glass. Om du har plass, kan også tofløyet ytterdør gi en eksklusiv opplevelse av inngangspartiet.

Velg en ytterdør som passer til ditt hus, din stil, og dine behov, som også oppfyller dine kravspesifikasjoner til isolasjon og lignende.

7: Hvordan velge ytterdør?

Når du skal velge ytterdør er det viktig å tenke bruksområde: har du en mørk gang du skulle hatt mer lys i? Kanskje en ytterdør med vindu kan være løsningen.

Vil du inngå innsyn? Hos Harmonie kan du velge mellom 5 forskjellige glasstyper for at du skal finne det du liker; klart glass, sotet glass, listral glass, frostet glass og cotswold glass.

8: Glass og vindu i ytterdøren påvirker lyd og varme

Om du skal ha glass eller vindu i døren din, er mulighetene mange. Det kan være greit å vite at en glassåpning gir noe varmetap, og påvirker dørens U-verdi. Dette er en av grunnene for at alle våre dører leveres med 3- eller 4-lags glass.

9: Døren skal se pen ut fra både inn- og utsiden!

Det er lett å bare tenke på fasade, men husk at du enda oftere ser dørens bakside! Da er det viktig at den ser bra ut på begge sider. Harmonie sine dører er designet slik at de ser like ut både på utside og innsiden på de fleste modeller.

10: Dørkarm og hengsler – betyr det noe?

Det høres kanskje kjedelig ut, men karm, hengsler og antall skruehull har stor betydning.
Dørene våre har 3 høyde- og sidejusterbare hengsler, og du kan også bestille skjulte hengsler. Bestiller man skjulte hengsler må man ta forbehold om at disse bygger 10–15 mm på utsiden av karm. Dørene leveres da også med adjufix karmhylser.
Karmen til våre standarddører er på 115 mm og har 12 forborrede hull. Ved utvendig belistning kan karmen bli dratt fra hverandre, men med 4 forborede hull ytterst, sikres en stabil karm.

For mer inspirasjon og full oversikt over vårt utvalg av dører, se her.

*De enkle modellene Siv, Silje, Ina og Nora har ikke FG-godkjente enheter.

Velg ytterdør fra Harmonie

Vi har mange ulike type dører i mange former og fasonger. Vi har dører med glass, vindu, og dører med sidefelt. Se vårt utvalg av Harmonie ytterdører for mer inspirasjon.