Slik bytter du vindu selv

Å bytte vindu kan gi mange fordeler: det er ofte energibesparende, og man kan få et helt nytt utseende hjemme.
Å bytte vindu kan imidlertid bli kostbart, men visste du at det faktisk er mulig å bytte vinduer selv?

 

Kan bytte vindu selv, men vær nøye

Vår ekspert på området, Magnus Lie Berntsen, forteller at du som privatperson fint kan klare dette selv.

— Det er imidlertid viktig at man er nøye, og at man tar en grundig sjekk før man faktisk går løs på oppgaven. Enklest er det nok å bytte til et nytt vindu i samme størrelse som det du har fra før, forteller han.

Om du har planer om å bytte til et større, et mindre vindu, eller et vindu i en annen form, anbefaler Berntsen å få hjelp av fagfolk.

Vanskelighetsgrad avhenger av type vindu

Vanskelighetsgrad avhenger av hvilken type vindu du skal installere. Fastkarmvinduer som ikke skal åpnes, er de enkleste å skifte.

— Om du skal installere vinduer som skal åpnes, er det viktig at du er ekstra nøye med justeringen av vinduet, forklarer han.

Hva bør du tenke på når du skal velge vindu?

Før du velger hvilket vindu du går for, bør du blant annet se på vinduets U-verdi. U-verdi er også noe vi anbefaler å se på når du skal velge ytterdør.  

Denne verdien sier nemlig noe om vinduets isoleringsevne. Jo lavere U-verdi vinduet har, jo bedre er altså isoleringsevnen. Alle vinduene til Harmonie Norge tilfredsstiller kravene på U-verdi på 1,2 på hele vindukontruksjonen (glass, karm og ramme) med 2-lags glass. Harmonie kan også tilby lavenergivindu (3-lags glass) med U-verdi helt ned til 0,8 på hele konstruksjonen.

Før du skal begynne å bytte vindu

— Å være nøyaktig er helt avgjørende når du skal bytte vinduer. Før du begynner må du måle ytterkanten av vinduskarmen. Her gjør nemlig mange feil, og måler listverket isteden, eller selve vindusglasset, forklarer Berntsen. 

Begge deler blir feil, ifølge eksperten.

Slik kan du ifølge Bertsen bytte vindu på riktig måte:

  1. Riv vekk listerket og mål bredden og høyden fra ytterkantene av vinduskarmen. 
  2. Bestem deg for hvilken retning vinduet skal åpnes, slik at det både blir praktisk, og at det faktisk er mulig.
  3. Sjekk at vannbrettet er okei, eventuelt om dette også bør byttes ut. Om vannbrettet har behov for å byttes avhenger om tilstanden dens, og om det vil passe med det nye vinduet. 
  4. Sjekk at du har utstyret du behøver for å bytte vinduer.

Se om vinduet du har fått er fritt for skader og om det er i riktig størrelse. Prosessen begynner med å fjerne det gamle vinduet – da er det viktig å følge monteringsanvisningen nøye.

Før du begynner må du sjekke at underlaget til vinduet er i vater, og at det er i riktig høyde. 

 

 

 

PERFEKT FINISH: Har du gjort godt forarbeid, er det ingen sak å få på plass vinduet.

Dette trenger du for å bytte vindu:

  • Brekkjern
  • Sag
  • Skruer
  • Drill
  • Vater
  • Hammer
  • Tape
  • Isolasjon

Hvordan fjerne det gamle vinduet?

  1. Du har allerede fjernet listene da du skulle måle vinduet. Nå tar du ut innvendig foring, lister og isolasjon. 
  2. Om du skal fjerne et eldre vindu, er disse ofte spikret fast. Du kan bruke en baufil til å fjerne de gamle spikrene med. Når vinduet ikke lenger sitter fast, kan du ta det ut. 
  3. Sjekk om det er noe fuktighet eller råde der vinduet har vært montert, før du setter inn nytt vindu. Hvis du ser tendenser til enten fukt, råte eller mugg, må dette utforskes før nytt vindu blir satt inn.

Gjør deg klar for å sette inn det nye vinduet

Berntsen anbefaler å sette justeringsskruer i bunnen på den ene av sidene der vinduet skal sitte. Skruene skal bidra til å holde vinduet oppe i vater, og sørge for at du har plass til isolasjon senere. 

Han anbefaler også å bruke klosser til å hjelpe deg med å få vinduet rett, og til å holde det på plass. 

— Du kan bruke klosser i både tre og plast. Du bruker dem ved å feste klossene på selve reisverket, ca. 10 cm inn fra karmen i hver side av bunnen. Det er viktig at du sørger for at disse er vannrette, da har du et godt utgangspunkt når vinduet skal settes inn, sier Berntsen.

Han anbefaler også å montere et par klosser i hjørnene på den utvendige kledningen også, for å forhindre at vinduet faller ut på andre siden under monteringsjobben.

Få vinduet på plass

Når alt er gjort klart, er det bare å sette vinduet på plass.

— Det er viktig at du gjør dette forsiktig. Det kan være en stor fordel å få hjelp til løfting og montering av vinduet. Et vindu veier mye, så sjekk en siste gang at vinduet står i vater. 

Deretter kan du bruke 6×100 millimeter karmskruer i de forborede 14 millimeter hullene, og skru fast de øverste skruene på begge sider først. 

— Sjekk at sprekkene mot karmene er jevne rundt alle sider før du skrur i de resterende skruene, forklarer Berntsen.

 

Hvordan sette inn vinduet?

1. Plasser vinduet i åpningen

Plasser vinduet i åpningen, og skru det fast i stenderverket eller muren. Her er det lurt å bruke skruehullene som allerede er blitt boret på forhånd. Skru skruene på plass med drill så det blir festet skikkelig. 

2. Sjekk vinduet

Test om vinduet fungerer som det skal.

3. Hvordan isolere rundt vinduet?

Isoler mellom veggen og vinduet. Her er det viktig at du isolerer rundt hele vinduet, men at du ikke putter inn for mye isolasjon. 

— Man begynner med å isolere tomrommet mellom stender og karm. Her kan du bruke steinrull eller glassvatt. For tetting og isolering mellom karm og vegg kan du også bruke fleksiskum, sier Berntsen.

Fordelen med fleksiskum er at du kan justere på vinduet i etterkant, siden skummet ikke blir hardt når det er herdet. Men, uavhengig av hva slags skum du velger å bruke, er det viktig at området som skal skummes, fuktes godt med vann først.

Det er også viktig at du ikke stapper inn for mye isolasjon – det er luftporene i isolasjonen som isolerer. Om det blir for trangt virker den ikke like godt. 

4. Fuge igjen vinduet

Bruk skum, fugemasse eller teip mellom vinduet og den utvendige veggen for å unngå trekk. 

5. Fore og legge lister rundt vinduet

Det siste steget i prosessen når du skal bytte vindu, er å fore ut karmen og sette på lister. Etter du er ferdig med å fore ut vinduet, må hulrommet fylles med isolasjon.

— På utsiden er det viktig å tette med diffusjonsåpen tetting som puster, slik at eventuell fukt får slippe ut. Innsiden tettes med plast, som tapes fast på utforingen. På denne måten ledes eventuell fuktighet ut på utsiden av huset, forklarer Berntsen.

Velg vindu etter stil på huset

Når du skal bytte vindu er det viktig at vinduet du velger skal passe til stilen på huset ditt. Det ligger mye i detaljene. Ramsvinduene våre passer gjerne godt til klassiske hus og til eldre hus som skal renoveres der en ønsker å hente sin inspirasjon i hvordan vinduene ble bygget før i tiden. Fastkarm vinduene gir stor lysflate, og er gjerne arkitektens favoritt.

Våre toppsving vinduer leveres med integrert barnesikring, der beslaget er skjult i lukket stilling. Velg vinduer med aluminiumsprofil på utsiden for et tilnærmet vedlikeholdsfritt vindu. Du beholder fortsatt det vakre trevinduet innvendig.