MENY
×

Slik bytter du vindu selv

Vår ekspert på området, Magnus Lie Berntsen forteller deg hva du bør tenke på for å gi dere et best mulig utgangspunkt når du skal bytte vindu selv. Mange kan nok tenke det kun er fagfolk som kan bytte vinduer, men om du er litt handy – kan du fint klare det selv, forteller Magnus.

– Det som er viktig er at man er nøye, og tar en grundig sjekk før man går løs på oppgaven. Det enkleste er å bytte til et nytt vindu i samme størrelse som det du har fra før. Skal du bytte til et større eller mindre vindu, eller et vindu i en annen form vil jeg anbefale å få hjelp av fagfolk forklarer Berntsen.

 

Vanskelighetsgraden avhenger av type vindu. Fastkarmvinduer som ikke skal åpnes, er de enkleste å skifte. Med vinduer som skal åpnes, må en være ekstra nøye med justeringen av vinduet.

 

Dette må du ha klart før montering når du skal bytte vindu selv

Sjekk det nye vinduet ditt før du monterer. Er det fritt for skader, og har du fått riktig størrelse? En begynner med å fjerne det gamle vinduet, her er det viktig å følge monteringsanvisningen nøye. Før du begynner må du sjekke at underlaget er i vater og i riktig høyde.

 

Monter klosser

Bruk klosser til å hjelpe deg med å få vinduet rett og til å holde det på plass. Du kan bruke klosser i både tre og plast. – Fest klossene på selve reisverket, ca 10 cm inn fra karmen i hver side av bunnen. Sørg for at disse er vannrette, da har du et godt utgangspunkt når vinduet skal settes inn. Monter så et par klosser i hjørnene på utvendig kledning også, så ikke vinduet faller ut på andre siden under monteringsjobben, forklarer Magnus.

Magnus, vår dyktige mann på serviceavdelingen, forteller deg hvordan du på en god og trygg måte selv kan bytte vinduet.

Få vinduet på plass

Til slutt setter man vinduet forsiktig på plass, her kan det være en stor fordel å få hjelp til løfting om montering. Et vindu veier mye. Sjekk en siste gang at vinduet står i vater. Bruk så 6×100 millimeter karmskruer i de forborede 14 millimeter hullene, og skru fast de øverste skruene på begge sider først. Se til at sprekkene mot karmene er jevne rundt alle sider før du skrur i de resterende skruene, forklarer Berntsen.

 

Isolering

En begynner med å isolere tomrommet mellom stender og karm. Her kan en bruke steinull eller glassvatt. For tetting og isolering mellom karm og vegg kan du også bruke fleksiskum forteller Berntsen videre. Fordelen med fleksiskum at du kan justere på vinduet i etterkant, siden skummet ikke blir hardt når det er herdet. Men uansett hva skum du velger å bruke, er det viktig at det området som skal skummes fuktes godt med vann først, avslutter han.

 

Bytte vindu selv

PERFEKT FINISH: Har du gjort godt forarbeid, er det ingen sak å få på plass vinduet.

 

Den siste finishen

Siste steg i prosessen er å fore ut karmen og sette på lister. Etter du er ferdig med å fore ut vinduet, må hulrommet fylles med isolasjon. – På utsiden er det viktig å tette med diffusjonsåpen tetting som puster, slik at eventuell fukt får slippe ut. Innsiden tettes med plast, som tapes fast på utforingen. På denne måten ledes eventuell fuktighet ut på utsiden av huset forklarer Magnus Lie Berntsen.

 

Hva er viktig å tenke på når man velger et vindu?

U-verdien på et vindu forteller om hvor godt isolert vinduet er. Jo lavere U-verdi, jo bedre er isoleringsevnen. Alle vinduene til Harmonie Norge tilfredsstiller kravene på U-verdi 1,2 på hele vinduskonstruksjonen (glass, karm og ramme) med 2-lags glass. Harmonie kan også tilby lavenergivindu (3-lags glass) med U-verdi helt ned til 0,8 på hele konstruksjonen.

Vær nøye på at du får god nok garanti. Hos Harmonie får du 10 års garanti på alle vinduer med isoler glass som har overflatebehandling fra fabrikk mot råteskader i vinduets treverk.

 

Bytte vindu selv

ALUMINIUMSPROFIL: Velg vindu som passer til ditt hus og din stil. Vinduer med aluminiumprofil gir et tilnærmet vedlikeholdsfritt vindu. Du beholder fortsatt det vakre trevinduet fra innsiden. Passer godt på moderne hus.

 

Stil og vedlikehold

Tenk at vinduet du velger skal passe til stilen på huset ditt. Det ligger mye i detaljene. Ramsvinduene våre passer gjerne godt til klassiske hus og til eldre hus som skal renoveres der en ønsker å hente sin inspirasjon i hvordan vinduene ble bygget før i tiden. Fastkarm vinduene gir stor lysflate, og er gjerne arkitektens favoritt. Våre toppsving vinduer leveres med integrert barnesikring, der beslaget er skjult i lukket stilling. Velg vinduer med aluminiumsprofil på utsiden for et tilnærmet vedlikeholdsfritt vindu. Du beholder fortsatt det vakre trevinduet innvendig.